Hi & Assalamualaikum ;)
Hari ni aku nak cerita pasal cik epan dan cik ikan. Disebabkan esok aku ada "projek juta2" (bak kate din) menggunakan ikan haruan tasik, jadi tak semena-mena aku teringat kat cik epan. Rasa macam tak vogue pulak blog aku kalau tak mengomel pasal cik epan ni. =P Siapa dia? Adalah.....nanti aku bagitau k......(imagine muka aku mengada giler sampai korang rasa nak sepuk sampai tercabut kepala. Eh, over tau!) Tapi apa kaitan cik epan ni dengan cik ikan? Haa... Cik epan ni kalau nak tau, kalau taknak tau pun aku nak bagitau jugak, dia memang sayang sangat kehidupan2 air seperti yang ada di lautan, sungai, kolam dan segala tempat yang ada air. =P Jadi, disebabkan kasih sayangnya yang tak terhingga terhadap aquatic features, dia buat projek akhir tahun pasal ikan keli. Dulu2 aku panggil ikan tu ikan muka buruk. However, its flesh is very delicious! Yummy2!!!
As my blog is lack of information about my studies, so today I am encouraged to narrate a bit about my course. Yeah, my study la kononnya. Last week, prof aquatic aku ada bagi task, he asked my colleagues and I to think the suitable product for our fish. My group got Cobia or in Malay called ikan haruan tasik. Dari segi nama dan asal usul, ikan ni seperti sangat complicated keturunannya. Walaupun namanya haruan, tapi dia bukan hidupan air tawar. And, even there is accompanied with 'tasik' at behind, it doesn't belong to the lake. They live in the sea. Kok kamu siyh, rumit bangat ya...
Jeng jeng jeng..Bro..wa bukan haruan tasik la..silap piccha ni ;P wa cik keli. (gambar: ehsan blog cik epan. Bukan la ehsan dia sangat pun, aku gi curi amik tadi =p) |
Aku lah haruan tasik yang telah ditangkap! Encem kan? (sumber: google aja!) ^_^ |
So, apa agaknya yang aku dan ahli group nak buat dengan ikan ni? Kalau nak jual macam tak berbaloi, sebab sekor je pun. Plus, modal memang bukan dari kitorang =P. Prof nak produk yang berasaskan garam and shelf stable. Eh eh eh..bukan rak stabil ye..tapi produk tu stabil di atas rak. Hmm? Bermaksud, produk yang telah diproses itu boleh disimpan secara selamat dalam suhu bilik tanpa ada rasa bimbang akan kerosakan produk tersebut. Macam tu la lebih kurang.. Jap2, nak bagi ayat omputih ckit. Shelf stable product is a type of product that normally stored in refrigerator, freezer, cold room or any "chill2 storage" up to you yeah but once it has been processed, it can be safely stored in container at room/ambient temperature for a longer time. See..betapa pentingnya ilmu pemprosesan makanan ni untuk memanjangkan usia sesuatu makanan. Contoh, bila ikan mentah dibuat pekasam. Ikan tu boleh tahan kalau disimpan kat luar peti. Wah, yummy! Last time I felt that fermented fish was so disgusting. But then, last time also I felt that kinda product is awesome! Kat umah, tanpa sedar aku curi2 makan ikan pekasam yang arwah abah buat. Tapi bongkak kata tak suka. =p
Speaking about processing, I am quite frustrated with the way of fish handling in Malaysia. Aku kagum dengan kecanggihan teknologi yang diaplikasikan seperti di Amerika dan di Jepun. Look and chill peeps, aku bukan nak condemn negara sendiri but just wanna make a benchmark for us to generate vast and more dynamic idea to develop our fishing industry. Tak rasa rugi ke kalau satu hari nanti kita semua ni tak dapat rasa nikmat makan ikan lagi? Ok, paling teruk, dapat makan ikan tak segar je.
Post harvest at many places in Malaysia. Aplikasi ais sangat lah kurang. Yeah, no lie. No ice at all. Muka diaekor pun monyok..:( |
See..they looks fresh isn't it? ;) Right after they were harvested, they sleep on ice. Icy icy cool!!! ^_~ |
Bak kata orang tua2, kite guna veteren la ye..ikan yang letak dalam ais ni tak segar. Tak fresh. Tapi orang teknologi makanan pula kata, semakin banyak ais yang diletakkan kat ikan, semakin segar ikan tu. Semakin enak dimakan. Sebab? Ok, kalau nak terangkan secara panjang lebar dari sudut microbiologi, aku risau takut nanti aku dicop sebagai penulis buku yang terkenal pula. Padahal ilmu tak seberapa. Right, briefly. Pada suhu bilik, ruangan udara kita terdapat banyak bakteria yang boleh jadi harmful bila bakteria2 tersebut singgah di makanan. Once dia singgah, kata lah dia singgah kat atas badan ikan, they all akan consume nutrient yang terdapat pada ikan tersebut. Once they do such thing, nutrient yang terurai tu akan menghasilkan bau yang kurang senang dan merendahkan kualiti sesuatu jenis ikan tu. Yes, ice can make the myofibrills injured either. But then it is still better to apply ice as we want to extend the acceptance quality of the products. Frankly, ada ke orang suka makan ikan bucuk? hee~ =p
Berbalik semula kepada cik epan, aku rasa macam nak propose dia jadi rakan kongsi untuk memajukan bisnes ikan. Nak tak nak tak? Jadi petani moden macam menarik je. Lagipun, cik epan ni memang sangat berdedikasi dalam melakukan kerja2 amal. Tapi..tapi...bila dia terlalu fokus, aku yang vogue da vass duk kat depan pun dia tak pandang.. Huh! Ok, takpe2..Camni la you...sampai hati you buat macam tu kat I. Takmo kawan! ^_^
Cik epan. Style tak pic ni? Wak..wak..saya admire la kat sideburns tu.. Hatchum! =P |
P/s: Masih belum dapat idea bernas untuk buat produk esok. Mintak2 jap lagi mimpi pastu dapat ilham. ;p
P/ss: Aku macam berminat nak kaji sejauh mana keberkasan kolagen ikan terhadap kecantikan wanita dan lelaki. Buat produk spa pun macam menarik je =P
Until here ladies and gentlemen! Take care! ;)
muah muah.... sayang awak sgt.. ;)
ReplyDeletemanje gak nama epan to ek? nak kenai boley?huhuhu
1st of all, i would like to be your business partner and also.... your life partner... sanggup tak? hehehe
secondly, thankz alot for putting my macho face in yur entry..im so appreciate dear.. ;). u memg sgt sweeet tau...
thirdly, what u hv discuss about aquatic organism especially ikan haruan tasik by which used as your raw material, the texture of flesh should be one of important factor to br focused on. There are factors why the small fish is preferred in Malaysia Barat compared to wide-size fish in Malaysia Timur.. Due to felsh texture, fish such as siakap, merah, bawal and others are processed as keropok lekor, fish ball and other fish subproduct in East -cost area especially in Terengganu and Kelantan. Ok! Compare to West-Coast area like Selangor, fish will be processed as major product- ikan kering. The small size fish like temenung and belanak were chosen due to easy to remove the moisture @ water content inside the fish body.. In addition,small entrepreneur easy to handle the transportation and drying process.. ;)
For information, aquaculture able to provide side-income to human who are interested to the fauna culture.I hv proved the aquaculture potential since i was trained by my abah to enhance my pocket money by selling fish at night market and morning market....Due to high demand and good taste, everyone is able to culture fish especially freshwater fish like ikan keli, haruan, mentutu, patin and ikan tilapia merah in home either intesnsive, semi-intensive or extensive culture..... BUT... what the most important thing is YOUR DEDICATION and COMMITMENT. then, must be your budget.. ;)
hehehe.. selamat mencuba cik hizatul ayshikin..
sowi tau..typing error;
ReplyDeletehehehe..selamat mencuba cik hizwatul ayshikin..
dear mr president..ops..i mean..MR Xxx-Pres, u nikan..if bagi peluang cakap, memang akan ckp banyak. bg peluang tulis, confirm kalah tulisan blog i..boleh jadikan new n3 komen u ni..hihiks~ =P ehm,about the life partner, I bagitau u in person la ye..;p =P anyway, a lot of thanx to u for giving such brilliant giant comments (yeah, hyperbola is all..so,jgn perasan2 lebih ya!) I appreciate boy! ;)) well, its much better for us to run this few chapter of students life perfectly before we sit to discuss further and detail and very serious about da future business ya. Cita2 i nak guna kolagen ikan utk kecantikan ok tak?hee.. ;)
ReplyDeletehahaha..sesekali nak mancapap kat blog u.. ha... jgn mara ek ;). actually i suke perkara2 yg informatif atau serius..so, let i share sumtink here that will benefit the other readers too.
ReplyDeleteknp kolagen dari ikan lebih bagus dari sumber kolagen lain? hal ini disebabkan, ikan mempunyai kandunagn moisture yang tinggi dan protein yang stabil. Dari segi kimianya, ia mampu membantu mengekalkan struktur kulit manusa apabila disapu atau digosok...
Selain itu, penyerAPAN kulit manusia terutama sekali kolagen dari ikan keli amat tinngi kerana protein dari kolagen itu ( sumber ikan keli) akan menyerap terus ke pigmen melanin dan membantu membaiki tisu2 yang rosak dan merangsang kepada pembentukan tisu2 yang baru.. proses ini memakan masa yang agak lama tetapi berkesan berbanding menggunakan bahan kimia lain yang mempunyai kebarangkalain yang tinggi untuk memberi kesan negatif... huhuu
so, enjoy yur passion dear....hup u r able to manufacture these products in future- means make them advanced since the new invention already discovered.
oh...i should try it first then..baru blh suggest kat orang lain..tq tq..another new n3 ye..;P
ReplyDelete