Thursday, June 30, 2011

I am back!

 Assalamualaikum..

Hi ladies and gentlemen. Dah lama tak update blog dan aku rasa macam bosan bila menggunakan ayat yang sama 'dah lama tak update blog' jadi aku rasa wajar cari ayat baru yang lebih gramatis. So how are you this far gorgeous? Selama menyepikan diri dari dunia blog, sebenarnya ada la beberapa agenda yang aku rancangkan. No need to share in here I think. But actually I just want to express my gratitude to The Creator for what He has arranged for me and others. Kalau kita amati perjalanan hidup kita ni terlalu cantik dan indah seperti yang telah diaturkan. Sebagai manusia yang sangat biasa, kepercayaan serta keyakinan terhadap tuhan itu patut ditingkatkan. And I would like to urge all of us to believe in Him, His plan and of course His promises to us. Aku cakap general je ni. Maklumlah, dah lama tak menaip ayat2 di blog jadi aku rasa penyusunan ayat pun tidak ada kemajuan. Tak kisah la kan..it's just, I want to share a little about what I 've narrated above. So I hope there is something valuable that willing to come cross your mind yeah. Then I guess this is all for now. I really miss my friends, acquaintances and of course my readers. Even tak ramai, but I'm glad I have at least one loyal reader. K gorgeous, all the best in anything u've planned, wanted to do or anything. Take care! 

Sunday, May 15, 2011

MEMORI TERCIPTA

Hi guys! Wassup!

Since aku and kawan dah menamatkan sesi pembelajaran di universiti untuk 1st degree, so i hope we all could have a better one after this. Ameen Ya Allah.. Entry ini adalah simple sahaja semata2 ingin merekodkan (sebab macam x boleh rakam je) setinggi2 penghargaan buat pensyarah yang tak pernah jemu memerah keringat melayan karenah kami semua. Almaklumlah, as pioneer, we all dikategorikan sebagai anak emas. Ye ke.. Tak kisah la kan.. anak emas ke perak ke yang penting kasih sayang tu tak pernah lekang dari hati kami semua. Dalam kegembiraan terselit duka dan begitu juga sebaliknya. Perkara yang datang silih berganti tu menjadikan kehidupan kita sewaktu muda lebih indah untuk dikenang. Asal tida rasa benci di hati, segala yang pahit turut menjadi sesuatu yang indah bagi kita. Tak dilupakan kepada semua rakan seperjuangan, thank you very much for being supportive, humble, loyal, "silly milly" , funny, caring etc for me and each other. Tq2.. Ok now, what's next peeps? I would like to here as many news n infos as possible from my beloved friends. Say something yea. Ada satu perkara dalam hidup ni yang kita perlu elak dari melakukannya which is "ambik tempurung dan masuk ke dalamnya" which tells us that please avoid to be so silent k.. Do keep in touch tau. I love u all! I've compiled several picchas of FRIENDS... ;)


Dinner time.. Abang long ada gaya pak arab kan ;p



Miss this moment.. Even I tak dapat contribute a lot. Sorry guys. ;)



Makan time! Open house kat rumah ana ;)

Ladies group.. Mayonnaise yang bertukar jadi perencah nasi goreng..=p

Sup labu? boleh menang keee.....;p Congrats! sebab u guys delicious! ;p

Salak yang mengancam! aww!..;p

Don't forget group cream de herbs! hihi..;p

Much Love,

With warm regards~
Me...Take care..@>>----

Tuesday, April 19, 2011

Jintian wanshang, wo xiang jianshen.

Hellooo!!! Assalamualaikum.

Alhamdulillah dah habis oral test Mandarin. Hooray2 for a sec please. Kurang la satu tanggungjawab aku disaat tanggungjawab baru muncul bertalu2. Ouch! Chill aja kan chill aja. Jap lagi aku nak pergi berlari2 anak a.k.a jogging bersama2 teman seperjuangan..cepat, sape nak ikut jom bersiap! Almaklumlah, level stamina aku makin rancak menurun. Jadi, aktiviti2 seperti berlari2 anak ni perlu untuk aku lakukan. Btw, aku nak share satu tips dari seorang kakak. Dia kata la kan, kawan dia kata, if nak cemerlang time jogging ni kena bernafas ikut satu saluran je. Either from mouth or your nose. Well well, I've applied it a few days ago.. N it works! Yuhhuuu!! Ok la, tak la tercungap2 kan. And then y'll feel the saltiness of ur body. Ewww.. =P Well gorgeous, panting will make you more exhausted with running. Tu dari apa yang aku observe kat diri sendiri la kan. Orang lain, aku belum sempat kaji lagi. =p Anyhow, tak kisah la macam mana2 pun, yang penting kita semua sihat cergas dan kuat k! Yosh! Jom2...Ayuh bersenam demi memartabatkan kecergasan diri.

Romantikus gitu kan jog same2...;p (pic ni aku curi kat masterlife =p)

Cun and sweet tak?memang pic ni tak relevant dengan entry tapi tak kesah kan sekali sekala.
Quite frustrated jarang dpt tgk nilai romantik kat pasangan2 yg dh lama berkahwin. Maybe one day, should make it as an outstanding culture in Malaysia. Yeah, sweet kan if tgk nenek2 kite tlg suapkan atuk kite even dah berusia emas. Tapi ramai masyarakat kita yg pesimis dgn aksi ni. Aww...


Until here folks!
Take care!

Monday, April 18, 2011

BZ! BZ!

Hi Peeps!
Dah lama x jumpa y'all (gediks ckit).
aku rindu korang. tak kesah kalau korang tak rindu. =p
kebelakangan ni aku tersangat bz dengan ribuan keje.
ye2, bukan aku rajin confirm la tak kan.
aku bz dgn byk keje yg aku saje tangguh. hihi..
sungguh tak effiesien! tapi relax der, tangguh keje blh increase tension level! yeah!
jadi, at the end of the day confirm u all dapat hasilkan keje yg marvellous vougue da vass.
wahhh gitu!!! nampak gaya muka tembok betul bila masih mau positive dgn circumstances.
padahal dah terkapai2 kelemasan dlm timbunan keje.
Ouch!! i have to stand with all these. come on2 myself! this is the path that i've chosen!
whatever it is, chill aja!!! even dalam hati rasa nak cabut jantung tumpang letak kat pokok pisang.
~sadis~ okies, until here sweetchocolatescandies hearts. 
I lap u! More n more sebab tgk tuuu...
ade stain kat pipi. =P
Take care gorgeous!

Style tak style tak =p

Wednesday, April 6, 2011

Quickest Update!

Hi Gorgeous!

Aku kena taip laju2 ni sebab satgi kena sambung siapkan thesis. Sangat padan la muka aku kan dah last minutes baru nak buat. Tapi biasa la kan. Hidup kena otai! Walaupun last minute tetap kena efficient. Korang2 yg lebih efficient dari aku please don't try this at home. Buat keje di awal waktu k. Dapat je keje, terus buat tau tanpa rasa ragu2. Ok? Baru aku perasan, lupa nak bagi salam kepada saudara mara seagama. Sungguh kurang adab. Almaklumlah, taip secara pantas kan. (Kalau aku tipu pun korang tak boleh detect kan?) =P Assalamualaikum wbt.

Beberapa hari kebelakangan ni aku mem'bz'kan diri dengan keje2 FYP aku. So, there was many constraints for me to write anything in here. Btw, perasan tak kat blog aku nampak macam gurlish2 ckit? Ala, yang falling maple tu. Ada ala2 tema hindustan ckit kan ;p. Oh, tadi aku jammed kan traffic kat Blog cik asrul. BLOGGER Blog si gorgeous (ehm,tak gorgeous mana la =p) itu sudah meningkat traffic gara2 post yang mencuit saraf pembaca. Bagi aku, it's good job. Dia berani menulis apa yang sepatutnya. Dan, apa yang silap dari penulisan tu pun dia dah admit. 

Chop! Aku taknak bercerita pasal blog tu cuma nak sentuh pasal komen yg diberikan oleh anonymous. I bet many of us knew what is anonymous stand for. Tak salah nak guna nama anonymous tapi bagi la komen2 yang membina akal fikiran ckit kan. Kalau kau guna anonymous to play something stupid like i love u (lagu robbie williams feat Nicole Kidman), itu sangat la melanggar tatasusila. Bak kate cik asrul, baling batu sembunyi tangan. Baik la kau baling tangan sembunyi batu kan. So, bagi aku insan2 mulia seperti ni, perlu dihadiahkan satu word je. COWARD! Ayat lengkap ckit, you are coward man. Dah la tak appeare ngan nama sendiri kan. Be brave la der. I'm so sorry kalau si anonymous yg mempunyai ciri2 seperti tu, tersinggah baca blog ni. Ni sebagai nasihat yang terserah kat korang nak pakai ke taknak. Kalau taknak, boleh hantar nasihat aku ni kat pusat kitar semula untuk ditambah nilai mutu dan keunggulan. Kalau tak berani nak confront, just silent and put your forefinger on the lips. Ala, macam zaman sekolah2 dulu. Ok, semua diam. Letak jari di bibir. Ha, macam tu. So, at the end of the day, takde la org panas hati sangat dengan si anonymous ni.

Chumil jugak si Anone ni..=P

K la, until here peeps! Got to rush..
Tata and take care! ;)

Saturday, March 26, 2011

Apa Salahnya Kalau Tak REALISTIK???

Hai semua! Assalamualaikum =)

You all rasa u all cukup realistik tak dalam hidup ni? Kalau bab2 realistik ni, mesti dan pasti akan terjadi kesilap fahaman antara aku dengan cik epan. Bila aku bagi kata2 semangat yang melampaui jangkaan logik akal, mesti dia taknak terima. Contoh la kan, kalau esok nak exam, pastu study masih di peringkat permulaan, aku akan cakap insyaAllah, masih boleh perform yang terbaik. Logiknya, memang la kalau tiga jam lagi nak exam sekarang ni baru terkapai-kapai nak belek nota, memang agak mustahil untuk perform. Tapi bagi aku, kita masih tetap berusaha untuk berjaya. Yela, setiap manusia tu kan level kesedarannya berbeza2. Kalau masa tu baru datang rasa tanggungjawab belajar untuk dapat redha Allah, jadi kena la yakin boleh. Banyak ke sikit ke yang sempat study tu bukan persoalan utama. Why are you studying is a giant picture to show what kind of student you are. Banyak study boleh dapat 3 flat 4 flat and rumah flat. Tapi study disaat kita sedar bahawa inilah ilmu yang telah dipertanggungjawabkan untuk aku pelajari boleh dapat lebih daripada tu. Tapi katanya, come on..kita ni biar la realistik sikit. Dah memang terlewat dah ni. Yaudah, cowok itu bawel amat. =P

Sejarah hidup aku sentiasa mengajar, selagi kita yakin, insyaAllah perkara tu akan datang tak kira dari sudut mana sekalipun. Ok, masa aku darjah 2 ada sesi temuduga untuk jadi pengawas. Masa tu, cikgu2 yang akan calonkan nama murid2 yang berkenan di hati untuk jadi pengawas. Aku memang teringin sangat2 nak jadi prefect. Nampak ada klas ckit la konon2 kan. Tapi, apakan daya aku tak dipanggil untuk interview pengawas tu. Agak kecewa. Satu petang after my class end, biasanya murid2 akan beratur dulu dalam kelas sebelum dilepaskan untuk pulang. On the way jalan nak pergi beratur tu, aku sengaja jalan depan cikgu kelas aku sambil tunduk dengan sopan dan sambil niat dalam hati..."god, I really wanna be a prefect at least for once. Please..." Ye, memang cara aku tu tidak boleh diterima dengan mudah. Kata orang, kita perlu berusaha dengan tekun untuk berjaya mendapatkan sesuatu. Tapi bagi aku, dimana ada usaha, doa dan harapan yang menggunung terhadap Allah, kejayaan akan ada dimana-mana. At last, esoknya aku dapat surat tawaran jadi prefect. No need to attend interview! ;) Mana usaha aku? Tu..yang aku jalan tunduk tadi tu...that is one of my effort. Maybe it looks ridiculous but for me, it was a silent effort. Boleh diterima tak?

Secondly, after PMR aku sangat2 berhajat nak masuk MRSM. Bila ingat balik, aku rasa waktu tu pemikiran aku sangat konservatif. Asal cemerlang sikit je nak masuk MRSM la SBP la. Semuanya nak orang pandang tinggi. Apa da... Ok, kalau nak masuk MRSM kan kita kena sit for exam. On the day yang aku kena datang MRSM Kuantan untuk exam tu, ada satu soalan pasal jati diri tak silap, aku tak habis jawab. Memang tak sempat. Haish very the slow kan aku. Pastu kawan2 aku sibuk duk cakap, "eh, kau tak habis jawab exam mana boleh masuk MRSM" Yeah, whatever...dalam hati, aku sentiasa yakin yang aku boleh jugak dapat apa yang aku hajatkan tu. Actually, aku boleh je main tanda je jawapan kat OMR paper tu, tapi bagi aku la kan tak payah la nak menipu sangat. Once you jujur dengan sesuatu tu, that means you dah ada effort untuk jadi manusia yang ada value. Chop, aku bukan la nak kata tak pernah menipu kan. Tapi at least kita ni kena ada prinsip untuk bersikap lebih jujur dalam perkara yang melibatkan masa depan ke tengah etc. Contoh time exam, kalau korang tiru orang sebelah yang sentiasa dapat 100% marks, confirm korang pun dapat marks setaraf dia. Tapi der.....dalam urusan kritis yang lagi merumitkan pada masa2 akan datang boleh ke nak main tiru2 atau nipu2? 

So, disebabkan aku gagal menjawab kesemua soalan tu, maka tak dapat la masuk MRSM kan. Tapi takpe, aku panjangkan harapan aku untuk panggilan kedua. Tak kira, yang penting aku dapat. Then Alhamdulillah... I really got MRSM and the best thing dapat kat Muadzam Shah. Padahal bukan gempak pun sekolah ni, kat ulu je kot. Tapi disebabkan since after standard 6 nak sangat gi Muadzam, so bila dah dapat memang sangat happy dan berterima kasih kepada yang selayaknya. ;) Aku nak belajar kat sini sebab nama dia best. Ridiculous kan, entah ape2 je zaman muda2 aku. Hihiks. 

People people people...a sister once said to me, usaha kita tu yang Allah nilai. Usahalah sehingga ke garisan terakhir. Kalau nak berjaya dalam pelajaran, takde cara lain selain belajar. Kalau nak berjaya dalam perniagaan pulak, kena la berniaga kan. Kalau dalam kehidupan, hidup lah dengan betul2 dan rasalah bahawa diri kita ni bertuhan. Tiada yang lebih dekat melainkan Dia. Sebab tu, kalau dalam kekusutan dimana aku susah untuk fokus study, aku akan modify a bit cara usaha aku. Contohnya, kemas tempat study ke, call mak ke atau apa sahaja yang aku rasa relevan dengan apa yang aku hajatkan. Usaha dalam kamus hidup aku sangat luas pengertiannya. Nak jawab exam dengan baik, tak semestinya ngadap buku je 24 jam. We can do so much thing such as prepare our mind to be calm..eat good foods..practice to write the output, singing out loud etc etc..paling penting jaga solat, tidakkah itu juga merupakan usaha? ;)

Haa ni la sekolah aku dulu. Aku paling sayang sekolah ni. Tak banyak perubahan pun sekolah ni.
Silap2 Jesus cross kat dinding blok pun tak buang lagi.
Kelas aku masa darjah 6 kat atas sekali yang tepi tangga paling dekat ngan tiang tu. ;)

p/s: I'm not a great person to share something yang vogue. Tapi, nak share jugak perkara yang tak seberapa. ;)

p/s: Our God, The Greatest, The Most Merciful. Walau siapapun kita hari ni, hari tu, penilaian Dia terhadap para hamba adalah terbaik. The chance to be at least a good person on the earth is always there. As a slave, amat rugi kalau kita berhenti berharap dengan rahmatNya. Dalam menaruh harapan, bagi aku tak perlu terlalu realistik kerana bagaimana terciptanya langit dan bumi juga sukar untuk dijelaskan dengan logik akal. But then, it is there. Its all about the power of our god and how much we believe on His greatness.

Until here peeps! Nak jogging! (tunjuk rajin) 

Take care! ;)



Friday, March 25, 2011

Menses? Apa tu?

Hello & Assalamualaikum ;)

This entry is exclusive for the gorgeous babes. Untuk para lelaki yang rupawan lagi dermawan (???) entry ini juga sesuai untuk anda mengambil tahu serba sedikit perihal sistem biologi wanita. Menses? What did you all know about that term? Anyone?.. Huh, no one? (poyo gilerz..macam aku sorang je la yang tahu). Aku tahu term 'menses' ni masa aku primary 5. Ada satu masa tu, team kesihatan dari mana entah aku lupa datang bagi talk pasal menstrual cycle. Along with their product suggestion and promotion. Almaklumlah, aku kan sekolah all girls, yang tak bepeluang tengok boys encem2 (miring~~~) jadi perkara2 berkaitan dengan sistem dalaman wanita ni amat dititik beratkan. Yup! Menses is all about the discharge of blood from women puberty. And...persoalan yang paling serius untuk dibicarakan berkenaan menses ni, selain daripada kaedah sanitasinya, what will come cross to our mind is how to overcome the menstrual cramp. Ala, yang angpa semua duk panggil period pain tu la ataupun senggugut.

Many women would suffer from the severe pain during menstrual cycle. It is very common for  women to suffer at least once in a life time and also, there are women who suffer badly until they'll absent to her work or any happy2 go lucky stuffs. Kesian kan... Ye, kesian kesian.. =p Aku baru tahu yang orang medic panggil menstrual cramps ni dysmenorrhea. Comel jugak kan nama ni.. ;) Setiap bulan, sistem biologi badan para gadis yang dah akhil baligh dan wanita yang normal akan mengalami penebalan dinding di uterus. Hal ini berlaku disebabkan oleh penyediaan dinding untuk membantu perlekatan ovum yang telah disenyawakan. Tapi...relax..bagi yang single mingle tu, ovum takkan disenyawakan secara tiba2 tanpa kuasa tuhan. 



Ok, bila telur (ovum) tidak disenyawakan, tiga component iaitu hormones, estrogen dan juga progesterone akan menurun dan pada masa ni la uterus kita para gadis dan wanita akan menebal (swell) then kemudiannya begins to die. Huh? Means, compounds ni la yang akan discharge nanti via woman puberty. Ini la yang dipanggil kitaran haid. Pada masa yang sama jugak, prostaglandins akan dikeluarkan. So these compounds would cause the contraction to the muscle, constricting the blood supply to the lining. Dengan itu, lapisan dinding tersebut akan dipecahkan lagi dan lagi. Kemudian, contraction akan berlaku di uterus untuk mengeluarkan lapisan dinding2 yang lama atau kita panggil tisu endometrium dari serviks dan vagina. Painful cramping is caused by the bloody tissue that pass through the cervix. 

Woman reproductive tract. Cool huh~


See see.. God created women to feel the such things. Istimewa kan.... Jadi, kepada para cowok ganteng di luar sana, tolong faham donk wanita2 kesayangan kamu yang kadangkala merasa sakit disana disini. Soalnya kamu itu gak usah terlalu keras kepala tau gak mau berlagak cool segala. Ya...emang cowok yang gentleman itu lebih menawan kalbu. Regardless kamu itu abang ke adik ke husband atau kakek2 (atuk) sekalipun. Hihiks~ 

Many women might have the situation like this. Seriously, it has so much pain.
Ya..cumanya wanita gorgeous itu kebanyakannya bertindak
tenang dengan kesakitan yang dialami. Syabas!

Atau mereka mungkin mengalami kemurungan.....

Macam ni...:'(
Ada jugak yang terpaksa baring melengkung.... Kasihan bangat nih...

By this time, cramp tu menyebabkan rasa sakit seluruh badan...huhuks~

Kalau kat rumah, para gadis boleh dijaga oleh ibu2 bapak2 siapa yang punya anak..ok, tak ingat lirik. Tapi katakan lah, my beautiful girls and women tinggal berseorangan tanpa teman, I would suggest you several tips to relieve the cramps ^_^

  • First of all, MAKAN! EAT! CHI FAN! Mak aku cukup pantang kalau dalam keadaan genting seperti yang disebutkan di atas aku tak makan especially breakfast. Tapi best jugak kalau rasa malas nak makan kat rumah, sebab mak boleh tolong suapkan. Hihi..(aku suka ambil kesempatan untuk bermanja. Yes, u all can xerox my way) Makan sangat penting untuk membekalkan tenaga yang lebih terutama ketika banyak otot dalaman yang berkerja keras ketika menstruasi. Zinc, calcium, vitamins and other main nutrients are very helpful to reduce the cramps and pain.
  • Mandi air suam. Ok, some people might say you all mengada2 nak mandi air suam seolah2 sedang berada di Korea. Tapi apa ada hal..asalkan you all tak menderita sakit seharian ok la kan. Yang penting bukannya susahkan siapa2 pun. Actually the mild heat also could reduce the pain. Nak lagi best, mandi la bersama2 aromatherapy. Bagi la otot2 kita tu relax sikit, ye tak? ;) 
  • You all boleh jugak letak heating pad kat kawasan yang cramp tu. Kalau takde, amik je botol letak air panas around 60-70 degree Celcius. Nak test suhu air tu, cuba la celupkan jari dalam air, kalau melecur, tunggu la air tu sejuk ckit baru guna..=P
  • Home remedies also works to relieve pain. You can make your own warm ginger drink babes. Halia ni bagus untuk membuang angin2 jahat yang terperangkap dalam badan dan menjadikan you all segar sepanjang masa. 
  • Last choice, pain killer la. Bagi aku, ibuprofen lebih mujarab berbanding paracetamol. Ada juga yang suka consume ponstan kan. But then, aku ni orang kampung, suka yang tradisional sikit. Kadang2 aku memang suka jadi perempuan melayu paling akhir di abad ini. Yosh!!! =P
  • Chop, kalau aku terdesak, aku suka call abang aku pastu menangis. Sangat tidak dapat diterima akal tapi tak kisah la asalkan aku bahagia. Suka tengok my big bro menggelabah kerisauan sebab adik kesayangan dalam kesakitan. Sweet kan sweet kan abang aku. Hehe.. ;) Tapi kat sini aku suka call seseorang... Click sini!
Dan..... Anda akan rasa lebih gembira dan ceria..... =D

Kualiti gambar agak kurang memuaskan. Tapi tak kisah la kan... ;)


P/s: Tips yang aku bagi tu adalah perkara yang aku belajar dari pembacaan dan perkongsian dengan my lovely mummy yummy (erm?..). All those work and suit me perfectly so far. So, diharap ada input yang berguna untuk semua ok!

p/s: Mungkin apa yang dibicarakan dalam entry ni dipandang sinis sebab for some people perkara macam ni perlu dibincangkan dengan berbisik2 antara dua wanita. But then, anggap la ini perkongsian ilmu ye. Ala, macam kita belajar masa kat sekolah2 dulu... ;)

That's all for now honey. Ada masa kita jumpa lagi ya! Take care! ^_^



Tuesday, March 22, 2011

Cik Epan dan Cik Ikan =P

Hi & Assalamualaikum ;)

Hari ni aku nak cerita pasal cik epan dan cik ikan. Disebabkan esok aku ada "projek juta2" (bak kate din) menggunakan ikan haruan tasik, jadi tak semena-mena aku teringat kat cik epan. Rasa macam tak vogue pulak blog aku kalau tak mengomel pasal cik epan ni. =P Siapa dia? Adalah.....nanti aku bagitau k......(imagine muka aku mengada giler sampai korang rasa nak sepuk sampai tercabut kepala. Eh, over tau!) Tapi apa kaitan cik epan ni dengan cik ikan? Haa... Cik epan ni kalau nak tau, kalau taknak tau pun aku nak bagitau jugak, dia memang sayang sangat kehidupan2 air seperti yang ada di lautan, sungai, kolam dan segala tempat yang ada air. =P Jadi, disebabkan kasih sayangnya yang tak terhingga terhadap aquatic features, dia buat projek akhir tahun pasal ikan keli. Dulu2 aku panggil ikan tu ikan muka buruk. However, its flesh is very delicious! Yummy2!!! 

As my blog is lack of information about my studies, so today I am encouraged to narrate a bit about my course. Yeah, my study la kononnya. Last week, prof aquatic aku ada bagi task, he asked my colleagues and I to think the suitable product for our fish. My group got Cobia or in Malay called ikan haruan tasik. Dari segi nama dan asal usul, ikan ni seperti sangat complicated keturunannya. Walaupun namanya haruan, tapi dia bukan hidupan air tawar. And, even there is accompanied with 'tasik' at behind, it doesn't belong to the lake. They live in the sea. Kok kamu siyh, rumit bangat ya...

Jeng jeng jeng..Bro..wa bukan haruan tasik la..silap piccha ni ;P wa cik keli. (gambar: ehsan blog cik epan.
Bukan la ehsan dia sangat pun, aku gi curi amik tadi =p)

Aku lah haruan tasik yang telah ditangkap! Encem kan? (sumber: google aja!) ^_^

So, apa agaknya yang aku dan ahli group nak buat dengan ikan ni? Kalau nak jual macam tak berbaloi, sebab sekor je pun. Plus, modal memang bukan dari kitorang =P. Prof nak produk yang berasaskan garam and shelf stable. Eh eh eh..bukan rak stabil ye..tapi produk tu stabil di atas rak. Hmm? Bermaksud, produk yang telah diproses itu boleh disimpan secara selamat dalam suhu bilik tanpa ada rasa bimbang akan kerosakan produk tersebut. Macam tu la lebih kurang.. Jap2, nak bagi ayat omputih ckit. Shelf stable product is a type of product that normally stored in refrigerator, freezer, cold room or any "chill2 storage" up to you yeah but once it has been processed, it can be safely stored in container at room/ambient temperature for a longer time. See..betapa pentingnya ilmu pemprosesan makanan ni untuk memanjangkan usia sesuatu makanan. Contoh, bila ikan mentah dibuat pekasam. Ikan tu boleh tahan kalau disimpan kat luar peti. Wah, yummy! Last time I felt that fermented fish was so disgusting. But then, last time also I felt that kinda product is awesome! Kat umah, tanpa sedar aku curi2 makan ikan pekasam yang arwah abah buat. Tapi bongkak kata tak suka. =p

Speaking about processing, I am quite frustrated with the way of fish handling in Malaysia. Aku kagum dengan kecanggihan teknologi yang diaplikasikan seperti di Amerika dan di Jepun. Look and chill peeps, aku bukan nak condemn negara sendiri but just wanna make a benchmark for us to generate vast and more dynamic idea to develop our fishing industry. Tak rasa rugi ke kalau satu hari nanti kita semua ni tak dapat rasa nikmat makan ikan lagi? Ok, paling teruk, dapat makan ikan tak segar je.

Post harvest at many places in Malaysia. Aplikasi ais sangat lah kurang.
Yeah, no lie. No ice at all. Muka diaekor pun monyok..:(


See..they looks fresh isn't it? ;) Right after they were harvested, they sleep on ice. Icy icy cool!!! ^_~

Bak kata orang tua2, kite guna veteren la ye..ikan yang letak dalam ais ni tak segar. Tak fresh. Tapi orang teknologi makanan pula kata, semakin banyak ais yang diletakkan kat ikan, semakin segar ikan tu. Semakin enak dimakan. Sebab? Ok, kalau nak terangkan secara panjang lebar dari sudut microbiologi, aku risau takut nanti aku dicop sebagai penulis buku yang terkenal pula. Padahal ilmu tak seberapa. Right, briefly. Pada suhu bilik, ruangan udara kita terdapat banyak bakteria yang boleh jadi harmful bila bakteria2 tersebut singgah di makanan. Once dia singgah, kata lah dia singgah kat atas badan ikan, they all akan consume nutrient yang terdapat pada ikan tersebut. Once they do such thing, nutrient yang terurai tu akan menghasilkan bau yang kurang senang dan merendahkan kualiti sesuatu jenis ikan tu. Yes, ice can make the myofibrills injured either. But then it is still better to apply ice as we want to extend the acceptance quality of the products. Frankly, ada ke orang suka makan ikan bucuk? hee~ =p

Berbalik semula kepada cik epan, aku rasa macam nak propose dia jadi rakan kongsi untuk memajukan bisnes ikan. Nak tak nak tak? Jadi petani moden macam menarik je. Lagipun, cik epan ni memang sangat berdedikasi dalam melakukan kerja2 amal. Tapi..tapi...bila dia terlalu fokus, aku yang vogue da vass duk kat depan pun dia tak pandang.. Huh! Ok, takpe2..Camni la you...sampai hati you buat macam tu kat I. Takmo kawan! ^_^

Cik epan. Style tak pic ni? Wak..wak..saya admire la kat sideburns tu.. Hatchum! =P


P/s: Masih belum dapat idea bernas untuk buat produk esok. Mintak2 jap lagi mimpi pastu dapat ilham. ;p

P/ss: Aku macam berminat nak kaji sejauh mana keberkasan kolagen ikan terhadap kecantikan wanita dan lelaki. Buat produk spa pun macam menarik je =P

Until here ladies and gentlemen! Take care! ;)

Saturday, March 19, 2011

English Enhancement Camp

Hi & Assalamualaikum ;)

Last weekend I've joined the English Enhancement camp held at Suria Beach Resort Merang. I'm not going to talk so much English in here =P but to share a lil experience there. Take a look take a look! Well people say a picture tells thousand words. Please kindly count my pictures to know how many thousand is there. ^_^

The most important part amongst all..Eat eat eat =P
1st day, we had treasure hunt. Running here and there to achieve the goal. The prise is gorgeous of course =P
Do u know how to make a cute origami? No? Well, by joining this u'll know how to do such thing.
At least to make a  pelican..;p


All groups have done a great job for every activities. See, they could cooperate with each other. 

Done! Holiday package from eagle agency. Hey, we learnt how to promote enormous stuff alright. 


Eat fruits when you're seriously wanna get slimmer or maybe to overcome the constipation ;p

Drink to get refresh and prevent yourself from dehydrated yeah!

Ehm, this part is important to show how bad is my 'saranghae' (ergh, tak jadi love2 pun) =p
I've know idea whether they are trying to get inside or just came out. Yea well, maybe the second one. ;P

FACILITATORS. Ops, sorry for the blur. =P
They were wrong when showing that happy faces. You should cry when receive the hamper ok..
Coz you've made me get jealous ;P Ehm, my group didn't get any. Hee~

Peace yaw! Time to go home (UniSZA) ^_^
p/s: English is important to Malaysian as a vehicle to transform the informations, knowledge etc etc.. Our gorgeous Tun Dr Mahathir Mohamad once suggested the policy, Look East. Japan, they have all the greatest technology and hyper positive attitude. But we Malaysian, still need to develop ourselves not actually to become a good speaker but a good transformer. At least, practicing English lang could help us deliver better our knowledge and along with the dakwah is it? 

until here! Take care!


Friday, March 18, 2011

I Miss You

Hello everybody! Assalamualaikum ;)

Since a few days ago aku asyik teringat kat anak2 buah yang masih kecik2 molek
termasukla cucuku yg paling kecik..eh, tak tau lagi ye? aku dah ada cucu. yuhuu! =P
but no nenek2..wan ekin ok! ;p btw, here are some picchas of nieces, nephew & granddy (??)

Adelyn nurfahema..dilahirkan sehari after my dad had passed away.
See..how great is our god, there was like a changing of life.. ;)
Alyn dah besar..posing ngan abg ahnaf. Si ahnaf yang suka perasan hebat =P

Anaf dukung sape tu?..;P

Nuranee and fardiany. Dua2 ni arwah abah yang bagi nama termasuklah nama I..peace!
^__^

Alyn lagi..sebab pic dia ni lebih ckit dari pic kanak2 yang lain..^_~



Tadaa! (macam la surprise sgt! huh..) haa ni la cucu aku. Auni Musfyra Azfar.
A daughter of my nephew. Ahaks! ;)

Auni mucuk..bertuah bangat ini anak. Masa 1st time dukung dia terus muntah kat aku..
takpe2, bak kata ibu dia mesti dia syg byk2 kat aku..=P

Aku kurang ngerti nih..kok bila ada rasa kangen hati bisa jadi sedih kyk gitu ya..
ya udah,layannn~~~ =p

Bila auni dah besar ckit aku takde la se'berusia' macam ni kan. Hmm, maybe like pic at below
scroll gorgeous
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
yeah!!! I'm da superious Nanny! aci tak aci tak? hihiks~ ^_^
Okies, until here yeah. See you again peeps. Take care!
^___^

Wednesday, March 9, 2011

Dia kacak, dia romantik...!!!

Hello readers! Assalamualaikum ;)

You all dah makan? Makan apa tadi? Nak sikit boleh?..*ala, konon2 aku bercakap depan korang la ye* Aku rasa macam agak lama tak update blog. Kata orang kalau lebih dari satu tu maksudnya banyak. Means kalau lebih satu hari maksudnya banyak hari. Then kalau banyak hari maksudnya lama. Then kalau lama tu maksudnya... *ok2, I shut my nonsense talk* ^_^

Btw gorgeous, lama ke kejap ke tu bukan topik asal yang bermain2 di benak fikiranku ini untuk dijadikan title post, ok pull stop. Dalam keasyikan dan kesibukan hari, jam, saat..kadang2 ingatan terhadap arwah abah aku yang encem lagi menawan hati mesti dan pasti akan datang menjengah. Hey, this is not a sad post ok! Yang pergi tetap pergi tapi kenangan dan segala perkara berharga yang ditinggalkan tetap menjadi azimat untuk aku terus mengorak langkah dalam kehidupan di dunia fana ni dan kehidupan seterusnya insyaAllah. Eh, baru perasan ayat aku takde koma. Takpe, you all pandai2 la pause sendiri ye. Kalau agak2 rasa macam nak semput baca, minum air tau. Air putih tapi bukan susu. Sesungguhnya air putih yang jernih bagus untuk terus kekal segar sepanjang hari dan...dan..alrite, my babbling will go on..^_^

Dulu2 kan, masa aku kecik2, besar banyak ckit dari semut, aku suka tidur dengan arwah abah. Sebab, akan ada pakej bila tidur dengan dia. Pakejnya, cerita2 dongeng. Kesiankan, kalau budak2 mesti kena dengar cerita2 dongeng. Tapi bagus jugak kan, takkan la kecik2 aku didengarkan pasal cerita2 palsu yang lebih dongeng dari biasa seperti gosip2 artis tempatan yang kawin dengan artis luar negara jiran. Sungguh tak munasabah la kan..kan.. Tapi aku paling suka amik pakej nyanyian. Arwah abah kalau nyanyi memang lunak merdu suara dia. Superb and vouge da vass! Antara banyak2 suara yang aku suka kat dunia ni is my late dad's voice of course. Especially suara waktu pagi. Suara yang segar dan lantang tak lembik lemah longlai. Agak detail tak penilaian aku. Ok, kalau nyanyi pulak bukan sekadar lagu dari bahasa ibunda kita je. Macam2 bahasa, jepun english hindi, paling dia suka nyanyikan lagu row row row your boat. Row row row your boat, gently down the stream. Merrily merrily merrily merrily life is but a dream. Ingat lagi tak lagu tu? Masa kat kindergarten kan cikgu ada ajar lagu tu. Ada lagi satu lagu jepun, tapi tak ingat la liriknya. Arwah abah memang kaya dengan penggunaan dan kesenian bahasa. And he was very artistic person. Tulisan dia sangat cantik and confirm la tak macam tulisan aku yang cakar ayam itik...memang sangat jauh beza. But then, dia bukanlah degree graduate yang terbilang sebab dia stop study until Cambridge level je. Anak yatim je kot. Dulu aku selalu tertanya2 pada diri sendiri *sebab aku tak berani nak tanya orang, kalau tanya pun mesti jawapan tak memenuhi kehendak soalan. so lebih baik aku takyah tanya* soalannya macam ni, "hmm..abah ni tak rasa sedih ke? dah la takde mak takde ayah. Macam mana abah ni pandai bawak diri? Berani dan tabah pulak tu. Erm, kalau aku nanti macam mana la.. Kalau abah bercakap mesti best, lantang, steady ada gaya..kat mana abah belajar semua tu?...." And the questions keep refreshing and always be added until I met the answer while I keep myself run my precious life. 

Masa arwah abah kecik dulu, atuk and nenek sedara aku yang jaga. But then mereka sangat garang dan sadis ok. Setakat kena rotan tu biasa je bagi arwah abah. Kalau dengar cerita dari arwah abah yang dia dilayan teruk2 macam tu, huish memang menyirap darah, kalau boleh nak je gi rotan atuk and nenek sedara aku tu. Tapi takde la aku buat macam tu kan.. They all pun dah berusia emas and dah bertaubat dari melakukan kekerasan terhadap kanak2 pintar macam arwah abah. *Ha, jangan2 kes yang aku buat dulu, penganiaan bersiri tu mesti sebab mewarisi mereka ni.aiyok!* Ada satu ketika dulu, atuk sedara aku (dia pun dah arwah dah) tulis surat kat arwah abah marah2 because of something. Sorry, aku lupa kes apa. Boleh pulak main tulis2 surat atuk aku ni. Pastu dia tulis dalam bahasa inggeris. Masa tu arwah abah dalam lingkungan usia awal remaja la. Then, arwah abah apa lagi. Dia balas la surat tu dalam bahasa yang sama. Tapi..tak main la guna word cikai2 je. Arwah abah guna semua bombastic words yang dia cari dalam kamus. Nasib baik background study dia pun english jadi setakat yang basic nak buat ayat tu takde masalah sangat. At the end of the day, bila atuk aku dapat surat tu, baca..dia pulak yang pening kepala tak faham. See..pandang rendah lagi kat budak mentah. Kan dah terpening. Dear grandpa, my dad is become superb silently. Mesti tak perasan kan ;) Btw, aku ngan atuk sedara aku ni agak rapat. Bila dia dah takde tu terasa jugak la kan.

Dalam entry lepas lepas, klik sini aku ada cerita yang aku dibandingkan warna kulit dengan tv kan? Ok2, aku tahu kurang patut tapi itulah yang terjadi. Tapi kalau setakat arwah abah yang kata, tacing2 ni kejap je. Aku cepat cool. Lagipun, aku paling suka kena marah ngan abah. Tapi kalau ngan mak...'tak nak kawan mak..' tu ayat zaman kanak2 la ye =P Last2, sekarang kena la kawan kan. Dah mak sorang je pun pemimpin rumah yang ada. Hee~ Eh, tadi nak cerita pasal warna aku kan. Ha, dulu aku pernah merajuk sampai menangis gara2 mak aku cakap aku tak cantik sebab gelap. Kejadian tu masa awal persekolahan kalau tak silap. Still in primary 1 or 2. Aku ni dulu kalau bab2 nak mendandan rambut orang, memang aku suka. Then aku tolong la anak sedara aku yang sebaya ngan aku ikat jalin, ala yang silang2 tu. Aku pun ikat la rambut aku sekali, pastu we all pergi dapur tunjuk kat mak and kak long aku. Pergi dapur sebab they all tengah prepare dinner. Kalau they all tengah menoreh getah, mesti kitorang pergi tunjuk kat belakang rumah. Tapi belakang rumah kite takde pokok getah wak..=p. Bila tunjuk then mak cakap "alala, comelnya cik putih (bukan nama sebenar anak sedara aku)..hai..yang sorang ni gelap pulak..bla bla" lebih kurang camtu la dialognya. Iya, soalnya aku ini gampang aja donk lupain segala yang penting2. Maafin aku ya..tapi pointnya itu. Mau aja kata aku gelap, kelat, legam segala..adduh! Aku kemudiannya terus mundur lalu menekup muka melimpahkan air dari mataku ke ruang tamu. Lalu terus dipujuk abah tercinta. " Ala, biar la hitam pun. Awak tu memang cantik kalau hitam (abah, how frank is that?oh!). Cuba tengok pemimpin africa tu, hitam jugak. Hitam2 pun boleh memimpin negara" Hmm? Pemimpin Africa? Nelson Mandela tu ke? takpe2..aku terima pujukan tu. Africa pun africa la janji hitam. Eh?! hihiks~ Hati kanak2 berkata, satu hari nanti aku boleh jadi pemimpin yang terbaik sekurang2nya untuk diri sendiri. Terbaik dari sudut mana, sukar untuk dinilai dari sudut pandang individu. Hari ni, makna baik itu sendiri sudah menjadi sesuatu yang begitu subjektif. 

Since that day abah tak cakap dah aku gelap ke apa. Tapi, after that setiap kali lepas mandi mesti dia sapukan cream hazeline snow kat muka aku. Wawawa..apakah maknanya tu?apakah?.. Dulu tak diisukan lagi status halal haram produk tu. Jadi dengan rapi, aku dilumurkan aja cream itu. Arwah abah ni, memang rajin mandikan anak2nya dari kami kecik sehingga ke usia yang sepatutnya untuk dimandikan. Setiap kali mandikan tu, mesti dan pasti segala daki dan kotoran akan dicuci. Bukan setakat mandi air ngan sabun je. Dia akan gunakan napkin baby tu untuk sental muka and badan anak2 dia. So, setiap kali lepas mandi mesti dia cakap, "tengok, kan dah berseri bila abah mandikan". Style my dad, dia akan bangun seawal jam 4 pagi dan mandi. Macam tu kot petua nak bagi suara segar. And kalau arwah abah nak kejut aku or adik beradik yang lain tidur, mesti kejut dengan lembut sebab tak bagi bangun dengan mengejut. Sebab tu kalau tengah tidur ada orang goncang2 badan aku ke aku rasa macam nak sepuk. And right now if nak tidur phone mesti silent and letak kat lantai. Baru la dapat rasa tidur yang nyaman dan harmoni. Peace! Actually, aku nak convey gambar arwah abah masa muda2 dulu. But then, semua gambar tu ada kat rumah. Jadi aku tunjuk gambar yang ada je la ye.. ^_^

Tengok..tengok..yang ni confirm bukan abah..orang hitam kurang putih pun berdiri sama taraf je ngan orang putih.. ^_^ btw ape la yang ada pada warna kulit. yang penting hati mau baik yaw!



encem tak encem tak? my late dad memang encem dari muda lagi..tak yah nak pakai2 botox segala..=P and romantik!

Gambar ni aku saje letak sebagai penghargaan untuk orang yang duk sebelah aku (dia tengah makan nasi lemak) dia la yang sponsor baju ni..;)


P/s: Setiap orang ada cerita and pengalaman masing2. Setiap orang juga mempunyai sudut pandang dan penerimaan yang berbeza tahap kekereatifannya. Ada orang suka jadikan alasan kekurangan yang ada dalam hidup mereka sebagai punca mereka tidak bahagia, berjaya atau apa2 saje la.. Tapi dalam hidup yang keseorangan dalam dunia ni, kita sentiasa ada tuhan. Dan ingatan terhadap yang lebih berhak tu, menjadikan hidup kita lebih lengkap dan sempurna dalam keadaan apa sekalipun. Arwah abah takde mak ayah, tapi ada pemikiran yang sangat brilliant. Hidup lah dengan gembira dan bijak menghadapi segala macam perkara yang datang dan pergi dalam hidup ni. Aku cuma share cerita je. Tapi kalau ada ayat2 macam membangga diri tu, aku minta maaf because its just my style of writing. Don't take port yah!

P/ss: kalau nak cerita sejarah hidup kita, memang takkan pernah habis sampai akhir hayat. Peace no war gorgeous! ^_^

Until see you again! Zai Jian!
Take care! ;)

Sunday, March 6, 2011

Laboratory Report!

Hi Everybody! Assalamualaikum ;)

Right now kat dalam makmal analisis. Sementara menunggu the running fiber analisis, boleh tak nak update blog? Boleh tak? Tolong la cakap boleh. Please..please.. ;) Today aku run semua analisis makmal tanpa lab coat. Next time, kena pakai sebab rasa macam kurang aura scientist yang berjaya kat aku bila tak pakai. Plus, wearing a lab coat is a way of precaution steps. Tadi masa nak bersihkan Kjeldahl tube aku terlupa la nak pakai glove. *buat2 lupa kot* Then, pegawai sains aku tegur la kenapa tak pakai. Aku jawab em, takpe je kot kejap je. Dalam hati pula berkata 'ish, asal la tak pakai tadi..terjatuh la credibility macam ni'. Aku pun tak semena-mena ambil la glove pakai right away bila dia cakap chemical untuk Kheldahl ni bahaya untuk kesihatan. Aku kan health conscious person *konon2 la*, jadi word2 bahaya untuk kesihatan tu agak allergic untuk aku. So, I would like to urge all of young scientists to apply all the precautions steps before you undergo any analysis. Lagipun, nampak smart giler2 if pakai labcoat, glove and segala benda yang boleh dipakai dalam makmal. Bila lagi nak nampak macam student berwawasan 2020 yang cemerlang gemilang terbilang kan? So, come on guys..make up ourself to look more sophisticated! ;)

Girls, encem kan?..^_^



Cun tak?..Yeah, I mean cun tak Danish pastry tu? =P

Ok na, Adios..
take care gorgeous! ;)